معرفی روستای کجور | آدرس | مسیر دسترسی | تاریخچه | جاذبه | عکس
فهرست عناوین
روستای کجور، یکی از جواهرهای طبیعی شمال ایران، با موقعیتی بسیار استثنایی واقع در نزدیکی دریای خزر، به عنوان یکی از بهترین مقاصد گردشگری آب و هوایی کشور شناخته میشود. این منطقه با فراهم بودن فضاهای زیبا و آرامش بخش، هر ساله میزبان گردشگرانی از تمام نقاط ایران و حتی کشورهای دیگر میباشد. با قرار گرفتن میان دو کوه امتناع و علم کوه، کجور به واقعیتی فراوان از زیباییهای طبیعی برخوردار است که به هر بازدیدکننده احساس غرق در آرامش و شگفتی را القا میکند. اگر برنامهای برای سفر به منطقه شمالی کشور دارید، حتماً این دهستان زیبا را به لیست مقاصد خود اضافه کنید تا از زیباییهای بکر و منحصر به فرد آن بهرهمند شوید.
روستای کجور کجاست؟
کجور، یک محله ییلاقی زیبا، واقع در استان مازندران است که به عنوان بخشی از شهرستان نوشهر شناخته میشود. کجور به سه بخش کوچکتر، یعنی زانوس، پنجک و توابع کجور تقسیم میشود.
روستای کجور دارای 3 بخش است:
زانوس، پنجک و توابع
مسیر دسترسی:
برای رسیدن به کجور از تهران، دو مسیر دسترسی وجود دارد. اولین مسیر از طریق جاده چالوس است که پس از گذر از آسارا، مرزن آباد و کندلوس، به این منطقه میرسید و مسافت آن حدود 224 کیلومتر است. دومین مسیر از طریق جاده تهران به بومهن و خسروآباد است که با طی کردن مسافتی حدود 233 کیلومتر، شما را به کجور میرساند.
تاریخچه روستای کجور
کجور از جمله مناطق باستانی و تاریخی است که در منطقه طبرستان واقع شده و قدمت تاریخی آن به صدها سال پیش بازمیگردد. این ناحیه از گذشتهها تحت توجه و تأثیر سلاطین و پادشاهان بوده است. در سال ۷۴۰ هجری شمسی، جلالالدوله اسکندر بن زیاد این منطقه را بازسازی کرده است. همچنین، در زمان حمله مغول، کجور به شدت تحت حمله قرار گرفته و آسیبهای زیادی به آن وارد شد. این ناحیه در مرکز شهر قدیمی رویان قرار دارد و برای حدود هزار سال، تحت حکومت سلسله پادوسبانیان بوده است که توسط سلسله صفویه نیز منقرض شد.
چه کسی روستای کجور را بازسازی کرد؟
جلالالدوله اسکندر بن زیاد در سال 740 هجری شمسی
آب و هوای روستای کجور
کجور یک منطقه ییلاقی با آب و هوای معتدل است که به گردشگران پیادهروی صبحگاهی را توصیه میکند. در بهار، طبیعت با رشد گیاهان زیبا به زندگی میآید و قارچهای جنگلی نیز به زیبایی آن افزوده میشوند. تابستان معتدل است و این فصل را بسیاری برای بازدید انتخاب میکنند تا از فضای جنگلی و زیباییهای طبیعی لذت ببرند. پاییز با رنگارنگی برگهای درختان، جلوه زیبایی به کجور میبخشد. در زمستان، برف سطح جنگل و کوهستان را فرا میگیرد و این فصل به خصوص برای کوهنوردان جذاب است.
فرهنگ و زبان مردم روستای کجور
مردم کجور به دلیل صداقت و صمیمیتشان شناخته میشوند و همچنین به مهماننوازی و ارزشگذاری به مهمانان مشهور هستند. این منطقه افرادی با استعداد و خلاقیت در خدمت خود دارد که به روستاییان افتخار میآورند. با وجود سختیهای فصول سرد، مردم کجور به زحمتکشی عادت دارند و زندگی را برای خانوادههایشان راحت میکنند. در این جامعه، وظایف خانگی به صورت مساوی بین زنان و مردان تقسیم میشود و همه با همکاری و مهربانی به سرکار خود میروند.
در زبان محلی کجوری، که گویشی رایج در این منطقه است، از زبانهای قدیمی محسوب میشود. علاوه بر این، برخی از اهالی از ایل خواجهوند که به زبان کردی صحبت میکنند نیز در این منطقه ساکن هستند. جمعیت این منطقه اکثراً از مذهب اسلام و مکتب شیعه هستند.
گویش مردم روستای کجور چگونه است؟
زبان محلی کجوری و زبان کجوری در اهالی ایل خواجه وند
صنایع دستی روستای کجور
مردم این منطقه به عنوان هنرمندانی شناخته میشوند که هنر خود را در صنایع دستی و سایر منسوجات نمایان میسازند. در کارگاههای مختلف این دهستان، انواع محصولات هنری مانند نمد، جورابهای پشمی، کفگیر چوبی، قاشق چوبی و سایر وسایل سنتی از چوب تولید میشوند. این تولیدات محلی، علاوه بر ارائه فرصتهای اشتغال، به ترویج فرهنگ و هنر محلی در این منطقه کمک میکنند و جزو مهمترین منابع درآمدی این افراد محسوب میشوند.
محصولات هنری روستای کجور:
نمد، جورابهای پشمی، کفگیر چوبی، قاشق چوبی و سایر وسایل سنتی چوبی
پوشش گیاهی و جانوری روستای کجور
با توجه به موقعیت جغرافیایی خود و طبیعت زیبایی که دارد، کجور یکی از مکانهایی است که شرایط زندگی بسیاری از جانوران آبادی را فراهم کرده است. این منطقه دارای جنگلهای سرسبز و مراتع غنی از علفزار است که به عنوان محیط زیستی برای حیوانات متنوعی از جمله کوالای کوچک، خرس، بز کوهی، شوکا، مرال، خوک، عقاب، شاهین، بلدرچین و دارکوب شناخته میشود، اما بسیاری از این حیوانات به دلیل فشارات انسانی در معرض خطر انقراض قرار دارند. در زمینه کشاورزی، به دلیل آب و هوای مناسب و خاک حاصلخیز، کجور یکی از مناطقی است که کشاورزی با رونق ویژهای برخوردار است.
محصولات کشاورزی این منطقه اغلب ارگانیک بوده و کشاورزان از روشهای طبیعی و بیخطر برای پرورش محصولات استفاده میکنند. این شرایط منحصربهفرد باعث شده تا محصولات کشاورزی کجور از کیفیت بسیار بالایی برخوردار باشند که همیشه مورد توجه و تقدیر مصرفکنندگان قرار میگیرند. برنج از جمله مهمترین محصولاتی است که در این منطقه کشت میشود و طعم و رنگ برنج کجور معروف است. همچنین، باغهای میوههای متنوعی از جمله گیلاس، زردآلو، گردو، زرشک و شلیل در این ناحیه یافت میشوند که از خوشمزگیهای بومی این منطقه به شمار میروند.
مهمترین محصول کشاورزی در روستای کجور:
برنج
جاذبه های روستای کجور
با توجه به تاریخ و موقعیت جغرافیایی خاص کجور، این منطقه دارای مکانهای تاریخی و جاذبههای طبیعی فراوانی است که هر ساله گردشگران زیادی را به خود جلب میکند. این منطقه برای علاقمندان به طبیعت زیبا و تاریخ دارای جذابیت های فراوانی است. اگر به دنبال سفری لذت بخش و جذاب هستید، پیشنهاد میشود که به کجور سفر کنید. کجور با آثار تاریخی و فرهنگی بیشماری مانند قلعهها، معابد، و سایر آثار باستانی ارزشمند، گردشگران را به خود جلب میکند. همچنین، طبیعت زیبای این منطقه با جنگلهای سرسبز، رودخانهها و مناظر طبیعی خیرهکننده، سفری لذتبخش را برای علاقمندان به طبیعت فراهم میکند.
جاذبه های روستای کجور شامل:
قلعه های باستانی، معابد و سایر آثار تاریخی
در ادامه، جاذبههای دیدنی کجور را به شما معرفی میکنیم تا بهترین تجربه را در سفر خود داشته باشید و از دیدن مکانهای فوقالعاده این منطقه لذت ببرید:
دریاچه خضر نبی
دریاچه خضر نبی در کجور یکی از مقصدهای گردشگری پرطرفدار است که سالانه مسافران زیادی را به خود جلب میکند. دسترسی به این دریاچه بسیار آسان است؛ کافیست از مسیر چالوس به سمت کندوان حرکت کنید و پس از حدود ۲۵ کیلومتر، به تقاطع جاده چالوس و دو راهی کجور برسید. سپس با دنبال کردن تابلوهای راهنما به راحتی میتوانید به این دریاچه زیبا و شگفتانگیز دسترسی پیدا کنید.
دیو چشمه
دیو چشمه یکی از جاذبههای طبیعی و گردشگری برجسته در منطقه کجور میباشد. آب پاک و زلال این چشمه، یک منظره زیبا و آرامشبخش را برای بازدیدکنندگان به ارمغان میآورد. هر ساله تعداد زیادی از مسافران به این چشمه جذاب میآیند و از آب تازه آن لذت میبرند.
کلارستاق
کجور و نواحی اطراف آن از جمله مناطقی هستند که در کوهستانهای زیبای شمال کشور واقع شدهاند. یکی از این نواحی زیبا، ییلاق کلارستاق است که در توابع کجور واقع شده و در ارتفاعات بلند این منطقه قرار دارد. در گذشته، کلارستاق به عنوان یک دژ و نقطه استراتژیک در امورات نظامی مورد استفاده قرار میگرفت و به دلیل طبیعت خاص و قرارگیری مرتفع خود، به عنوان یک منطقهٔ صعب العبور شناخته میشد. این منطقه مدت زمانی طولانی در قلمرو اسماعیلیه واقع بوده است و آثار باستانی زیادی در این ناحیه حفظ شده است که نشانگر اهمیت تاریخی و فرهنگی این منطقه میباشد.
بافت تاریخی
این منطقه با دارا بودن قلعههای تاریخی زیادی، تاریخچهٔ پرفراز و نشیب منطقه را به نمایش میگذارد. هر یک از این قلعهها تحت کنترل سلسلههای مختلفی بوده و در طول زمان، به دست گروههای رقیب افتادهاند. از جمله قلعههای تاریخی معروف میتوان به قلعه سلطانسرا اشاره کرد. این قلعه در اعماق جنگل قرار دارد و با فضای مرموز و اسرارآمیز خود، توجه بسیاری را به خود جلب میکند. علاوه بر این، در کنار قلعه، آثار تاریخی فراوانی نیز به چشم میخورد که نشان از اهمیت و تاریخی بودن این منطقه دارند.
کلام آخر
کجور به عنوان یکی از جاذبههای زیبا و چشمنواز استان مازندران شناخته میشود. با طبیعت کوهستانی خود، این دهستان دارای یک زیبایی بینظیر است که همراه با آب و هوای کوهستانی و اسرار آمیز هوای جنگل، حس رویایی و خاصی را برای بازدیدکنندگان به ارمغان میآورد. علاوه بر زیباییهای طبیعی، کجور دارای جاذبههای تاریخی فراوانی است. به دلیل پتانسیل بالای گردشگری، این منطقه برای سرمایهگذاری در زمینه خرید و فروش ویلا در شمال بسیار جذاب است. هر روز تعداد بازدیدکنندگان از این دهستان در حال افزایش است و با توجه به علاقهمندی مردم به این منطقه، سرمایهگذاری در زمینه ویلا سازی میتواند یک معامله سودآور باشد.